Find your Game Find your Magic|espairos@gmail.com

Παιχνίδια Ρόλων και επιστροφή από την Καραντίνα

  • Role-playing Games The Return of the King!

Παιχνίδια Ρόλων η Επιστροφή του Βασιλιά!

Θα ήταν περίεργο η πανδημία να μην άγγιζε το χώρο των RPG. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια είχε ανθήσει η χρήση απομακρυσμένων εργαλείων για την εξυπηρέτηση απόμακρων ομάδων RPG. Αν η πανδημία χτυπούσε δέκα ή περισσότερα χρόνια πριν η επιρροή της στο χώρο, και κυρίως στην αγορά, ίσως ήταν καταστροφική. Στην πραγματικότητα για τις ομάδες που παίζανε ήδη εξ αποστάσεως μάλλον τίποτα δεν άλλαξε, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις άνθησε το απομακρυσμένο παίξιμο καθώς πολλοί άνθρωποι, ειδικά το 2020, προσπάθησαν να νικήσουν την μοναξιά της απομόνωσης μέσω των RPG.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα άτομα που προτιμούν το από κοντά, κλασσικό face-to-face RPG. O αριθμός αυτών δεν είναι καθόλου μικρός, ενώ πολλοί συνέχισαν face to face παιχνίδι τους το ’20 και το ’21. Η ουσία του πράγματος είναι ότι χάρη στην αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων (PDF ή web) αλλά και στα εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης, ο χώρος των RPG έδειξε αξιέπαινη αντοχή στη πανδημία, αν όχι αυτό που θα έλεγε ο Nicholas Taleb anti-fragility (ένα σύστημα δηλαδή το οποίο γίνεται πιο ελαστικό και δυνατό όταν αυτό εκτίθεται σε δυσμενή συνθήκες).

Πολλοί παίκτες πιστεύουν ότι το gaming βοήθησε την ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια του lockdown. Μια έρευνα ευρωπαίων παικτών έδειξε ότι το 16% ένιωσε καλύτερα παίζοντας.

Οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την απομόνωση και φαινόταν ότι τα επιτραπέζια RPG μπορεί να ήταν μια απάντηση. Δεν ήταν μόνο οι υπάρχοντες παίκτες που έπαιζαν διαδικτυακά, αλλά και οι νέοι, που τους κίνησε το ενδιαφέρον η κοινωνική αλληλεπίδραση που πρόσφερε το χόμπι.

Ένα από τα πράγματα που είδαμε ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον για το D&D.

Το ενδιαφέρον για το επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων είχε αυξηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά άρχισε να κορυφώνεται από τα τέλη Μαρτίου 2020, στο απόγειο του πρώτου lockdown.

Τα παιχνίδια ρόλων είναι ένα εργαλείο για την ενεργοποίηση του διαλόγου, βοηθόντας τα άτομα να συνδέονται και φιλικά. Συχνά, ο μισός χρόνος κατά τη διάρκεια ενός session αφιερώνεται πραγματικά στο παιχνίδι ρόλων, καθώς ο άλλος μισός συνήθως αφιερώνεται σε συζητήσεις εκτός παιχνιδιού.

Σε αντίθεση με το παρέα με φίλους σε πάρτι Zoom ή σε εφαρμογές όπως το House Party, τα επιτραπέζια RPG παρέχουν μια βάση για συζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιχνίδια ρόλων χρησιμοποιούνται στη θεραπεία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κοινωνική άνεση.

Επιπλέον, το παιχνίδι ρόλων μας επιτρέπει να πειραματιστούμε με διαφορετικές προσωπικότητες. Όλοι παρουσιάζουμε εναλλακτικές πτυχές της προσωπικότητάς μας με διαφορετικούς ανθρώπους. Η σχέση που έχουμε με τους γονείς σας είναι διαφορετική από αυτή με τα παιδιά μας ή τον σύντροφό μας, για παράδειγμα.

Το RPG συνεχίζει να μας προσφέρει επικές στιγμές, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τα όρια των σπιτιών τους. Το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων παρέχει ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη σε όσους το χρειάζονται, καθώς και πολύ διασκέδαση σε μια εποχή που είναι πολύ λίγη.

Αικατερίνη Κονταρίνη

SHARE THIS STORY ANYWHERE YOU LIKE

SHARE THIS STORY ANYWHERE

LATEST NEWS

LATEST NEWS

JOIN THE COMMUNITY

Login / Σύνδεση – Για να κάνετε εγγραφή επιλέξτε όνομα χρήστη και συμπληρώστε το email σας.

JOIN THE COMMUNITY

Καταχωρήστε εδώ το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και γίνετε μέλος της μεγάλης κοινότητας.

SOCIAL MEDIA

2022-09-30T17:58:38+03:00
Go to Top