Έχετε ποτέ νιώσει την ανάγκη για λίγη περισσότερη στρατηγική στη ζωή σας, λίγο παραπάνω τύχη και έναν τόνο φιλικού ανταγωνισμού; Τότε κρατήστε καλά τα ζάρια σας, γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιων Παιχνιδιών (International TabletΤοp Day, a.k.a. ITTD) είναι εδώ! Είτε είστε βετεράνος των επιτραπέζιων είτε κάποιος που ακόμα προσπαθεί να καταλάβει πως βρίσκεις τον ένοχο στο Cluedo, αυτή η παγκόσμια γιορτή των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι για εσάς.

Τι είναι η International Tabletop Day;

Η ITTD είναι η μέρα που όλοι οι λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παίξουν, να γελάσουν και, ίσως, να πετάξουν ένα ζάρι στην άλλη άκρη του δωματίου από τα νεύρα τους. Ιδρύθηκε το 2013 από την ομάδα του Geek & Sundry και στοχεύει να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από τη μαγεία των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Από την έντονη στρατηγική του Settlers of Catan μέχρι τις ξεκαρδιστικές στιγμές του Cards Against Humanity, υπάρχει ένα παιχνίδι για όλους.

Μια Ματιά στην Ιστορία των Επιτραπέζιων Παιχνιδιών

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι καινούρια υπόθεση – υπήρχαν από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπαιζαν το Senet, ένα παιχνίδι που χρονολογείται από το 3100 π.Χ. Και για να σας προλάβω εσάς τους κακοπροαίρετους όχι, μπορεί να έχω φτάσει σε μια κάποια ηλικία αλλά αυτό δεν το πρόλαβα να το κάνω back στο Kickstarter του – το αγόρασα κανονικά από το κατάστημα της γειτονιάς μου όπως όλος ο κόσμος. Περνώντας στον 20ο αιώνα, εμφανίστηκαν παιχνίδια που πλέουν θεωρούμε κλασικά, όπως η Monopoly, το Scrabble και το Risk, παιχνίδια που έχουν προκαλέσει αμέτρητες οικογενειακές αντιπαραθέσεις και μακροχρόνιες διαφωνίες.

Πώς να Γιορτάσετε την International Tabletop Day

 1. Διοργανώστε μια Βραδιά Παιχνιδιών: Ξεσκονίστε τα αγαπημένα σας παιχνίδια, καλέστε φίλους και ετοιμαστείτε για μια βραδιά γεμάτη γέλιο και ανταγωνισμό. Θυμηθείτε, το σημαντικό είναι η διασκέδαση και η ευγενής άμιλλα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα προτείνει να παίξετε Muνchkin.
 2. Δοκιμάστε ένα Νέο Παιχνίδι: Αφήστε την ασφάλεια των γνώριμων χιλιοπαιγμένων παιχνιδιών σας και δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί να ανακαλύψετε το νέο αγαπημένο σας παιχνίδι.
 3. Συμμετάσχετε σε μια Ομάδα Gaming: Αν οι φίλοι σας δεν συμμερίζονται το πάθος σας για τα επιτραπέζια, βρείτε μια τοπική ομάδα gaming ή συμμετάσχετε σε μία online. Θα βρείτε γρήγορα νέους φίλους που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Μια τέτοια ομάδα είμαστε και εμείς, έχοντας στην διάθεση μας μια τεράστια βιβλιοθήκη επιτραπέζιων παιχνιδιών που τα μέλη μας μπορούν να απολαύσουν όποτε θέλουν στον χώρο του συλλόγου μας.

Τι Νέα Παιχνίδια να Δοκιμάσω;;;

 1. Αν σας άρεσε το Cluedo, δοκιμάστε το Detective: A Modern Crime Board Game: Το Detective είναι ένα σύγχρονο παιχνίδι μυστηρίου όπου οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλες πηγές για να λύσουν πολύπλοκες υποθέσεις.
 2. Αν σας άρεσε το Risk, δοκιμάστε το Scythe: Το Scythe συνδυάζει τη στρατηγική με τη διαχείριση πόρων και το θέμα του εναλλακτικού κόσμου μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφέροντας ένα βαθύ και ανταγωνιστικό παιχνίδι.
 3. Αν σας άρεσε η Monopoly, δοκιμάστε το Catan: Το Catan προσφέρει στρατηγική και διαχείριση πόρων, όπου οι παίκτες χτίζουν και διαπραγματεύονται για να αναπτύξουν τις αποικίες τους.
 4. Αν σας άρεσε το Scrabble, δοκιμάστε το Codenames: Το Codenames είναι ένα παιχνίδι λέξεων και κατασκοπείας, όπου οι παίκτες προσπαθούν να βρουν τις σωστές λέξεις από έναν πίνακα με βάση τις συμβουλές του ομαδικού αρχηγού.
 5. Αν σας άρεσε το Pictionary, δοκιμάστε το Dixit: Το Dixit είναι ένα παιχνίδι αφήγησης όπου οι παίκτες χρησιμοποιούν όμορφες κάρτες για να περιγράψουν ιστορίες και να μαντέψουν ποια κάρτα αντιστοιχεί στην περιγραφή.
 6. Αν σας άρεσε το Ticket to Ride, δοκιμάστε το Wingspan: Το Wingspan είναι ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες μαζεύουν πουλιά και δημιουργούν οικοσυστήματα, συνδυάζοντας στρατηγική και όμορφη εικονογράφηση.
 7. Αν σας άρεσε το Carcassonne, δοκιμάστε το Isle of Skye: Στο Isle of Skye, οι παίκτες χτίζουν τοπία και πλειοδοτούν για πλακίδια σε ένα παιχνίδι στρατηγικής και τακτικής.
 8. Αν σας άρεσε το Pandemic, δοκιμάστε το Forbidden Island: Το Forbidden Island είναι ένα συνεργατικό παιχνίδι όπου οι παίκτες πρέπει να σώσουν θησαυρούς από ένα βυθιζόμενο νησί, προσφέροντας παρόμοια ένταση και συνεργασία.
 9. Αν σας άρεσε το The Game of Life, δοκιμάστε το Charterstone: Το Charterstone είναι ένα παιχνίδι κατασκευής και διαχείρισης πόρων με στοιχείο κληρονομιάς, όπου οι επιλογές των παικτών επηρεάζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού.
 10. Αν σας άρεσε το Trivial Pursuit, δοκιμάστε το Wits & Wagers: Το Wits & Wagers είναι ένα παιχνίδι γνώσεων και στοιχημάτων όπου οι παίκτες απαντούν σε ερωτήσεις και στη συνέχεια στοιχηματίζουν στις πιο πιθανές απαντήσεις.

Fun Facts για τα Επιτραπέζια Παιχνίδια

 • Το μεγαλύτερο παιχνίδι Monopoly που παίχτηκε ποτέ διήρκησε 70 ημέρες. Φανταστείτε το δράμα!
 • Η υψηλότερη βαθμολογία στο Scrabble ήταν 830 πόντοι. Η λέξη που το εξασφάλισε; “Oxyphenbutazone.”
 • Το Catan έχει πουλήσει πάνω από 32 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Μιλάμε για ΠΟΛΥ πρόβατο και σιτάρι!
 • Η ψηλότερη κατασκευή Jenga που έχει καταγραφεί έφτασε τα 40 επίπεδα και έγινε από τον Kelvin Nguyen το 2021.
 • Το μεγαλύτερο παιχνίδι Twister περιλάμβανε 4.160 συμμετέχοντες και διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια το 2011.

Τελικές Σκέψεις

Η International Tabletop Day είναι κάτι παραπάνω από μια μέρα παιχνιδιών – είναι ένας εορτασμός της δημιουργικότητας, της στρατηγικής και της κοινότητας. Συγκεντρώστε τους φίλους, την οικογένεια, ή ακόμα και μερικούς αγνώστους, και βυθιστείτε στον υπέροχο κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ποιος ξέρει; Ίσως βρείτε το νέο αγαπημένο σας παιχνίδι ή, ακόμη καλύτερα, την νέα παρέα σας!

Μη περιμένετε άλλο λοιπόν! Ρίξτε το ζάρι, τραβήξτε τις κάρτες σας και μακάρι οι πιθανότητες να είναι πάντα υπέρ σας!